Агресивните действия в Украйна са грубо погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава. Това заяви на брифинг заместник вътрешният министър Ирена Димитрова. Тя обяви, че държавата е изпратила списък за стоки от първа необходимост, с който моли за хуманитарна помощ.

"Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус", коментира Димитрова.

"Току-що получихме списък с неща, от които те имат спешна нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и други. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да окажем помощ", обясни зам.-министърът.

По думите ѝ 363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали да бъдат евакуирани. МВнР осигурява 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса, като се очаква военното министерство също да се включи с автобуси при необходимост. 

Димитрова отбеляза още, че в българското посолство в Киев има настанени наши сънародници.

"Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда", посочи зам.-министърът, като увери, че около посолството няма стратегически сгради и не се очаква ракетна атака от руската страна.

Шофьорът на единия от автобусите, пристигнал в Украйна, е заявил, че ще се минава през молдовската граница, поясни Димитрова и добави, че на всички български граждани без паспорт се осигуряват временни документи, с които да влязат в България.

"Информирали сме посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост", допълни Димитрова.

"Още преди 3 седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна със собствени средства - тогава имаше още и полети. За съжаление, не бяхме чути. Сега се надяваме, че всеки момент ще имаме автобуси, които ще тръгнат към България. В тях има около 130 души. Отделно имаме 4 автобуса, които са близо до границата с Украйна и пътуват към Киев", коментира Антон Марков.

От началото на кризата призовавахме за диалог, но Русия избра друг път, допълни Ирена Димитрова и обясни, че ден по-рано в МВнР е извикана посланичката на Русия и тази позиция й е била представена от зам. външния министър Васил Георгиев.