Русия разби европейския мир. Москва носи отговорност сама. Осъждаме руската агресия. Русия да прекрати незабавно военните действия. Това заяви на брифинг генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при откриването на днешното извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта, посветено на войната в Украйна.

Той отбеляза, че това се е случило въпреки всички усилия за постигане на политическо решение. Русия единствена носи отговорността за нахлуването в Украйна, което осъждаме възможно най-решително, добави той. Призоваваме Москва незабавно да спре военните действия, заяви Столтенберг.

В днешното заседание участват също представители на Швеция и Финландия, които не са част от алианса. В него се обсъжда как да продължат отношенията с Русия след нападението срещу Украйна.

НАТО реши вчера да задейства отбранителните планове и това е стъпка за защита на съюзниците, която ще ни позволи да разгърнем сили, включително за бързо реагиране, където е необходимо.