Призив за бойкот на националния празник на България 3 март отправиха в социалните мрежи известни личности, сред които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев и др. Повод за думите им е навлизането на руски войски в съседна Украйна.

Ето какво написа Дайнов във Фейсбук:

"Война е. Не е мир. Вече не е.

Из цяла Европа трябва да се задействат службите за сигурност. Руската пета колона и агентите за влияние да бъдат обезвредени.

В тази война всички са мишени на Путин. Следователно, всички трябва да противодействат, за да имат шансове да оцелеят.

Оттук: никакви чествания на 3 март не бива да бъдат допускани у нас. Ако държавни институции се опитат да сторят това, трябва да се натъкнат на гражданско противодействие.

Бойкот и саботаж на всички опити за празнуване на 3 март и прославяне на евразийските диваци.

Ако държавата се опита да чества 3 март, аз ще съм там, на място, за да протестирам. Надявам се да не съм сам", написа проф. Дайнов във Фейсбук.

"Няма да си сам", отговориха му журналистът Асен Григоров и юристът и политик Николай Хаджигенов.

Бившият депутат Владо Дончев ги контрира: "Голяма глупост. Мирът си е мир. Повече от 140 г. се празнува, а сега ще протестираме срещу една дата, при това част от историята ни. Я по-сериозно. Има много места, символи и дати срещу които действително да протестираме".

В същия дух статус пусна и културният антрополог проф. Ивайло Дичев:

"Призовавам да бойкотираме 3 март - това не може да е националния празник на страната ни!

А и сега е моментът да преместим паметниците на съветската армия в музея".

Малко по-късно районният кмет на община "Средец" Трайчо Трайков също поде темата на Паметника на съветската армия:

"...в заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.!

Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", обяви Трайков.