С този статус във "Фейсбук", заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов противостоя на думите на посланика на Турция в България, който се обяви за засилено изучаване на турския език у на за целите на икономическото развитие, се казва в съобщение на ВМРО.

Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани - писмено и говоримо. Така ще идват и повече турски инвестиции. Ние сме готови да съдействаме. Това каза посланикът на Турция Хасан Улусой при откриването на четвъртия у нас завод на "Теклас" за каучукови, пластмасови и метални съединения за автомобилни спирачните системи.

По повод провокативното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, че трябва да се учи "по-засилено" турски език за целите на икономическото развитие на страната, ще кажа само това:

Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция - "Благодаря!", написа Каракачанов.

И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно:

"Не ви щем ни меда, ни жилото!", заключи вицепремиерът.

Думите на посланик Улсой коментира в отговор на журналистически въпрос и премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на завода.

"На посланика първо не му е работа на такъв хубав празник да говори за това. Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента. Ясно и Точно. В България може да се учи и турски, който желае. Има училища, университети и катедри, където това се случва", изтъкна Борисов и отбеляза, че ще му потърси отговорност.