Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че в скоро време Турция ще изпълни оставащите шест критерия за въвеждане на безвизов режим с ЕС, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Без пълноправното участие на Турция, ЕС е обречен на провал в усилията за гарантиране на заявените от него ценности. ЕС се нуждае от Турция по-силно, отколкото тя от него. Турция е изпълнила 66 от 72 критерия, които бяха поставени от ЕС като условия за въвеждане на безвизов режим. В най-кратки срокове ще бъдат предприети стъпки по изпълнение на останалите шест критерия. По такъв начин Анкара ще покаже значимостта на този въпрос за Турция, е заявил Ердоган.

Турският президент каза, че неговата страна "решително" се стреми към членство в ЕС въпреки усилията в някои кръгове да оставят Турция вън от "европейското семейство", съобщава Асошиейтед прес.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са блокирани.

Ердоган присъства днес на заседание в Анкара за преглед на необходимите стъпки за напредък на Турция в процеса на евроинтеграция. Турският президент заяви, че без Турция, ЕС няма да се бори ефективно срещу "екзистенциалните заплахи" за неговите основополагащи принципи като ислямофобия и враждебно отношение към мигрантите.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС внимателно следи ситуацията във връзка с плановете на Турция в близко време да започне морски сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

ЕС е единен с Кипър. Евросъюзът ще следи внимателно развитието на ситуацията, каза Туск на пресконференция след края на днешната неформална среща на върха на Общността в румънския град Сибиу, предаде ТАСС.

Туск отбеляза, че кипърските власти са повдигнали този въпрос на срещата. Той изтъкна, че ЕС "очаква Турция да спазва суверенните права" на неговата страна членка.

В последните дни ЕС разкритикува остро Анкара и заради анулирания резултат от изборите за кмет на Истанбул, спечелени от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

В същото време ЕС разчита на Турция да пресече потока от мигранти, търсещи убежище в Европа. В речта си Ердоган днес обвини ЕС, че оставя Турция сама да поеме бремето на бежанците. В Турция живеят 3,6 милиона сирийски бежанци.