Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани - писмено и говоримо. Така ще идват и повече турски инвестиции. Ние сме готови да съдействаме. Това обяви посланикът на Турция Хасан Улусой по време на официалното откриване на четвъртия завод на "Теклас" за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали. 

Искането на дипломата обаче предизвика гневната реакция от страна на премиера Бойко Борисов, който заяви на излизане от завода пред медиите, че ще му потърси отговорност.

"Това, което собственикът ми каза е, че проблемът е с работната ръка и с езиковата подготовка - и то писмената. В България българите учат и английски, и немски, и китайски. Същите проблеми ми казаха и китайците. Турците искат, които работят в централите им да знаят писмено турски език. Така че в образованието имаме много ясни програми, за радост българите активно изучават езици. На по-напреднала възраст също трябва да се учат. Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуално обучение", коментира премиерът.

На въпрос на журналисти дали е разбрал думите на посланик Улусой като искане за задължително изучаване на турски език в училищата, Борисов отговори:

"На посланика първо не му е работа на такъв хубав празник да говори за това. Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента. Ясно и Точно. В България може да се учи и турски, който желае. Има училища, университети и катедри, където това се случва. Не е моментът тук днес да даваме възможност на някой хейтър в София, който не вижда това, което е построено и живее с представата за Кърджали, че пасат магарета по поляните, да се хване за това".  

Борисов бе придружен от финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.