Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими. Това е позицията на Министерство на външните работи във връзка с публикация в социалните мрежи на Руското посолство, в която се призовава за дарения за войниците.

Министерството ни напомня позицията на България, че "категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателство срещу териториалната цялост на суверенна Украйна".

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими", допълват от ведомството.

И обръщат внимание, че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС.

Снимка: Скрийншот

Изявлението на българското МВнР идва след като на 27 юни на страницата на руското представителство у нас беше пресподелен призив за дарения за руски войници и техните семейства, засегнати от войната.

Снимка: Скрийншот