Той посочи, че на изборите през 2015 г. ДПС са спечелили 39 кметове на общини самостоятелно и в коалиция а на тези избори самостоятелно и в коалиция са спечелили 47 кметове на общини. Партията има 916 общински съветници, което е 18 процента от всички общински съветници, а при кметове на кметства в страната над 35 процента са избрани от ДПС. Решението на Централния съвет на ДПС на тези местни избори да запазим влиянието си в местната власт и там, където може да увеличим присъствието си, е вече факт, отбеляза той.

Според него обаче тези местни избори са показали много от дефектите на законовата уредба и са ярък пример за некомпетентност на избирателните комисии, на тяхното арогантно поведение и правов нихилизъм. В българското законодателство има ограничаване на конституционните права на българските граждани изобщо да не могат да гласуват зад фасадата на уседналостта, каза лидерът на ДПС. По думите му комисиите са допускали нарушения и са приемали решения в противоречие с изборния кодекс, регистрирали са кандидати, които не отговарят на изискванията на закона. Според Карадайъ това изначално поставя въпроса за легитимността на избраните кметове и общински съветници и изобщо на местната власт. В много случаи комисиите не приемаха решение и с бездействието си дадоха възможност да бъдат допуснати много нарушения, каза още той. Карадайъ отбеляза, че се е получило голямо изкривяване на изборния процес, а от там и на демокрацията.

Бих искал да поздравя управляващата партия ГЕРБ с демократично проведените избори в Дулово, Доспат, Чепелари и ред други общини в страната, ако това е разбирането за демокрация, каза още лидерът на ДПС и допълни, че цялата държавна машина е била впрегната незаконно в кампанията на управляващите. Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата й форма - чрез заплахи, натиск и репресии, каза още той. С всичко това управляващите създадоха условия за алтернатива, каза той и допълни, че политическите реалности в България вече не са същите.

В такава среда на популизъм, омраза, противопоставяне и агресия не могат да се правят демократични избори, отбеляза още Карадайъ. Според него на този фон ярко се очертава поведението на избирателите на ДПС. Мощно се противопоставихме на натиска, на омразата и популизма, каза Мустафа Карадайъ и допълни, че те преди 30 години са докарали демокрацията в нашата страна. Продължаваме да сме пазители на мира и демокрацията, те за нас са ценност, около която сме обединени и в заедност продължаваме напред, заяви още лидерът на ДПС.

Той благодари на партийните структури на Движението, на всички избиратели на ДПС, и отбеляза, че се покланя пред тяхната смелост, убеденост и вяра в демокрацията.

Карадайъ призова всички свободни и активни граждани заедно да защитят демокрацията в България.

В отговор на репортерски въпрос лидерът на ДПС посочи, че ще участват доста подготвено в срещата, предложена от президента Румен Радев относно честността на изборния процес.