Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията му е докарала демокрацията в България, като е застанала срещу режима на Тодор Живков. Това той направи по време на предизборна проява в гърменското село Дебрен.

"От Гърмен ще дадем ясен знак и в София, и в Брюксел, че ние докарахме демокрацията в нашата страна и застанахме против режима на Тодор Живков. Ще защитим демокрацията в нашата Родина и няма да позволим да има омраза, разделение и противопоставяне", заяви Мустафа Карадайъ. На събитието бяха представени кандидатите на ДПС за общински съветници и кандидатът за кмет на Гърмен Феим Иса.

В своето изказване Карадайъ каза, че общините от Родопите, Делиормана и Северозападна България "имат нужда от ДПС, България има нужда от ДПС, от Българския етнически модел и от политиката на заедността и толерантността, завещано на нас от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган." Карадайъ отбеляза, че всички признавали ДПС като най-мощната и силна партия в България, дори опонентите с повече народни представители.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев припомни, че ДПС е възникнало от "болката, поруганото достойнство на българските мюсюлмани и от техния протест за това да имат правото да имат име и изповядват свободно религията си, да се самоопределят. Аз съм православен християнин и етнически българин, защото искам да бъда такъв. Вие сте мюсюлмани, помаци и етнически турци, защото искате да бъдете такива и така сте се самоопределили".

"Д-р Ахмед Доган създаде ДПС, създаде Българския етнически модел, от който се възхищава цяла Европа - модела на заедността трасира пътя на България в ЕС и НАТО и показа, че това е единственият път за добруването на нашата обща Родина", заяви още Цонев.