988 делегати на извънредната мюсюлманска конференция преизбраха единодушно Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Това съобщи Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България, предаде БГНЕС. Не е имало друг предложен кандидат.
Същевременно Висшият мюсюлмански духовен съвет избра днес Али Байрактаров за главен мюфтия, съобщи на брифинг днес председателят на съвета Недим Генджев след заседание на религиозната организация. Заедно с това Байрактаров става и зам.председател на съвета.
Недим Генджев посочи,че регистрацията на съвета е по фирмено дело от 2003 г., с последно удостоверение за актуално състояние от 5 февруари тази година. Съгласно действащия устав Висшият мюсюлмански духовен съвет е ръководният орган на мюсюлманското вероизповедание в България, заяви Генджев. Новият главен мюфтия Али Байрактаров е на 57 г., но в системата на вероизповеданието е от 1992 г., има светско и религиозно образование.

Спорът кой да оглави Главното мюфтийство - Мустафа Хаджи или Недим Генджев се вихри вече няколко години. И двете страни постоянно атакуват решенията на конференциите в съда. Наложи се дори прокуратурата да затвори Главното мюфтийство. Напрежението между тях придоби дори политически и криминални измерения. При посещението си в България турският премиер Ердоган косвено подкрепи пред премиера кандидатурата на Хаджи за главен мюфтия. Преди дни това направи и турския посланник у нас. ДПС също застава твърдо зад кандидатурата на Хаджи. Преди време пък ДАНС арестува няколко подръжници на Хаджи, натопени от Генджев, че проповядват радикален ислям.

По-рано днес Мустафа Хаджи заяви, че няма мюсюлмани в страната, които да поддържат Недим Генджев, нито един съд в България не е казал, че той е официалният представител на мюсюлманите в България. Хаджи говори днес минути преди началото на извънредната конференция в София, свикана с 200 000 подписа, както каза той. Според него съдебната регистрация има оповестителен характер.

На конференцията присъства и американският посланик Джеймс Уорлик, който заяви, че разделението в тази общност трябва да спре и обикновените мюсюлмани сами да решават кои да са техните лидери. Запитан дали политиката има място в живота на една религиозна общност, той отговори, че не става въпрос за политика. Аз ще подкрепя избора, който българските мюсюлмани ще направят, посочи Уорлик.
Както предварително беше обявено и днес стана ясно, че Недим Генджев е поканен на тази конференция.

Малко по-различно мнение изрази имамът Ерджеп Ахмед Сали от село Трънак, община Руен. Според него борбата е за креслото главен мюфтия. Той смята че в България не повече 5% влияние сред мюсюлманите има Генджев, независимо, че спечелил делото в ВАС. Но за Генджев каза, че не е привързан към принципите на исляма и затова няма никаква подкрепа. На въпрос какъв е коренът на противоречията, Сали каза, че той е свързан с Вафъските имоти и всеки от двамата спорещи твърди, че трябва да ги управлява.