Министерският съвет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Служебният кабинет одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва пълно обезпечение на 500 секции допълнителни в чужбина. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима.

След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини и след като се види колко машини ще бъдат необходими, Министерство на финансите ще поеме обезпечението.

След като Министерство на образованието подаде информация какво видеонаблюдение има и ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има, МФ ще подсигури необходимите средства.

"Правителството взе решение да се присъедини към договора на ЕК с "Пфайзер", с който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчни количества за цялото население в следващите две години", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"От днес влезе в сила моя заповед, с която разпореждам на Регионалните здравни инспекции да осигурят ваксини за личните лекари, за да се осигури по-голяма бързина и ефективност, те ще бъдат доставени до местата, където работят, обясни той. - Ще бъдат създадени мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят далеч, като съдействие ще окажат органите на МВР, социалното министерство, областните управители, кметовете и здравните медиатори."

"Огромният брой починали са над 60 години, така че от понеделник до четвъртък ще се извършва ваксинация над хора над 60-годишна възраст и с хронични заболявания", обясни здравният министърът.

"Зелените" коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система. Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите", подчерта служебният здравен министър.

"Знам, че има хора, които имат резерви за ваксините, аз самият съм имал резерви, защото много противоречиви информации се чуха, но вече са ваксинирани достатъчен брой и е ясно, че това е единственият начин да се нормализираме, каза още д-р Кацаров. - Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил."

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите здравният министър каза, че са преценили, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители според конкретните нужди и няма да минава през здравното министерство.

"Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството", допълни още Кацаров.

Попитан дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, той заяви, че това е въпрос, който решава министър-председателят.

"Моят съвет е, че ако самият той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата, това не е необходимо. Извънредната епидемична обстановка е до края на май. Тези дни трябва да решим. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Данните показват намаление на разпространението на вируса. Това е зимна инфекция. Но има едно но - заплахата от нов щам. За сега не е регистриран такъв в България, но малко предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията - те са обвързани с това дали има обявена такава", каза здравният министър.

В отговор на въпрос за нарушения в здравни заведения, министърът каза, че са назначени проверки, като посочи като пример Александровска болница и допълни, че проверки ще има и на други места.