На извънредните парламентарни избори тази неделя можем да очакваме появата на ефект на психологическа бариера, заради машинното гласуване. Това важи за хора от социални прослойки с по-ниско образование, но също и за тези на възраст 70+ години, които пък имат страх от контакт с новите технологии. Като се има предвид, че по-възрастните хора винаги са доминиращи като гласоподаватели, сега тази бариера неминуемо ще се отрази на резултата от гласуването, казва Васил Тончев, социолог от агенция "Сова- Харис". Друг фактор, който също ще повлияе чувствително на избирателната активност тази неделя според Тончев, са активните мерки на служебното правителство срещу купения вот и продажбата на гласове.

Васил Тончев отчита възраждане на отношението към политическия опонент като към враг, което беше характерно за политическата действителност у нас от времето на прехода през 90-те години. Всичко това, според Тончев, е пряк резултат от силната доминация, която ГЕРБ наложи в политическия живот на страната. Мандатността е много важен принцип в демокрацията, припомня социологът. Много е важно да знаеш, че си сменяем, а като управляваш един или два мандата, след това може да ти потърсят отговорност за делата. Васил Тончев е на мнение, че след толкова поредни управленски мандати, политическата игра у нас е загрубяла. Според него ако България не беше член на ЕС, сега Бойко Борисов вече щеше да бъде пожизнен президент.

  • Колко партии и коалиции ще има в 46-ото Народно събрание?
  • Кой ще бъде победител и как ще бъдат подредени следващите?
  • Ще могат ли да сформират стабилно управление партиите на протеста
  • Възприемат ли хората служебното правителство като донор на министри за следващия, редовен кабинет?

Отговорите на Васил Тончев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Васил Тончев оглавява социологическа агенция "Сова 5" през 1993 г. През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова-Харис" в България. Шефът на агенцията е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта и като социолог в психиатрия. "Сова Харис" има репутацията на умерено лява социологическа агенция.