Финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Това посочи министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов на пресконференция в МО, на която информира за резултатите от назначени от него проверки.

95% от всички обществени поръчки в Министерството на отбраната са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно, и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол, посочи като изводи и заключения Панайотов, който даде примери за тях.

"Състоянието по изграждането на инфраструктурата за F-16 основното, което ми направи впечатление на мен и моя екип - не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерий. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани", обясни военният министър. 

Открити са само докладни записки от Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", които през зам.-министър са предоставяни на министъра за подпис.

"Те не съдържат аргументи. В тях пише: "Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея", каза министърът и отбеляза, че дирекция "Инфраструктура на отбраната" не си е свършила работата.

Освен това Министерство на отбраната трябва да намери 53 милиона лева, за да може да плати изграждането на пистата на "Граф Игнатиево", от която ще излитат F-16. Сумата не е предвидена в бюджета от 300 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата за изтребителите.

"Основният обект на Граф Игнатиево е пистата, където кацат тези самолети, някой е решил, че тези разходи ще бъдат поети от НАТО, без да са проведени каквито и да било разговори с централата на Алианса. НАТО ни уведоми, че няма да поеме тези разходи, те са наше задължение. Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца", добави Георги Панайотов.

Отделно не помислено за "супервайзър" на проекта, а в тази роля именно могат да влязат кадрите на НАТО. Всичко това може да доведе до забавяне на пристигането на изтребителите F-16, отбелязва Панайотов.

Той заяви още, че обезлесяването на декар в "Граф Игнатиево" е струвало 2500 лв., а в "Чешнегирово" - 220 лв.

Злоупотреби в "Терем"

Военният министър допълни, че военното предприятие "Терем" е в изключително лошо състояние. Редица нарушения са установени при проверката в дружеството. Предприятието може да ремонтира само стара съветска техника, а за последен път е било на печалба през 2017 г.

"В резултат на констатациите, които бяха направени за Търговско дружество "Терем", са предприети действия за смяна на членовете на управителния съвет. Също така в резултат на проверка, която беше извършена в изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" съм освободил нейния директор. той обаче не може да бъде намерен, за да му бъде връчена заповедта. Търсим го вече трета или четвърта седмица, ще стане месец. Предприел съм също така дисциплинарни действия по отношение на служители в ГД "Инфраструктура на отбраната", каза Георги Панайотов.

Инцидентът край Шабла

Докладът на Военна полиция за инцидента, при който се разби изтребител МиГ-29 в Черно море, ще бъде готов следващата седмица и ще бъде представен пред обществеността и на специален брифинг. Сформирана е групата, която ще пътува в Русия за сваляне на данните от т.нар. черна кутия на самолета. Руската страна е заявила, че за да окаже съдействие на разследването у нас, са ѝ необходими 3-4 седмици. Това съдействие включва и посещение на военни обекти и лаборатории от страна на тази работна група.