Прокуратурата в Залцбург официално повдигна обвинения на полковник от австрийската армия за шпионаж в полза на Русия. Това съобщи днес ТАСС по информация на свой кореспондент от австрийската прокуратура.

"Подсъдимият е обвинен за поне 25-годишна шпионска дейност в полза на руската военна разузнавателна служба "Главна разузнавателна дирекция" (ГРУ, сега ГУ) в извършване на престъпление, свързано с дейността на тайната разузнавателна служба във вреда на Австрия, за извършване на престъпление по предаване на държавни тайни и умишленото разкриване на военни тайни", се казва в изявлението на прокурора в Залцбург, цитирано от руската агенция.

Както бе отбелязано в прокуратурата и полицейското управление на Залцбург, разследването по случая срещу пенсионирания австрийски военен се провежда съвместно с регионалната служба за защита на конституцията и борба с тероризма (контраразузнаването). Обвинението се основава на следствени действия: информация от открити банкови сметки на обвиняемия, проучване на конфискувани носители на информация и разпити на свидетели. Самият обвиняем отказва да даде показания.

"Според обвинението полковникът шпионира за руското военно разузнаване от 1993 г. и предоставя на офицера си за свръзка изчерпателна информация за австрийските въоръжени сили, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили", отбелязват разследващите.

Задържането на полковника и издирваният руснак

През 2018 г. австрийските власти съобщиха, че разследват пенсиониран полковник от австрийската армия, заподозрян, че предава в продължение на 20 г. на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийските системи, за висшите служители и миграционната криза. Според австрийските власти за дейността си той е получил 300 хил. евро. В случай на потвърждаване на подозренията обвиняемият може да получи до 10 години затвор.

Пенсионираният австрийски полковник от армията е в ареста от 30 ноември 2018 г., не излиза от там заради опасенията на разследващите, че може да извърши престъплението отново. Самият заподозрян, според адвоката му, не се смята за шпионин и твърди, че не е разкрил държавни тайни в ущърб на Австрия.

През юли 2019 г. австрийското Министерство на вътрешните работи пусна за международно издирване руския гражданин Игор Зайцев по подозрение, че работи за ГРУ на Генералния щаб на руските въоръжени сили и е получил секретна информация в ущърб на Република Австрия.

65-годишният руснак е заподозрян, че е вербувал полковник от австрийската армия, арестуван през 2018 г. по делото за предаване на класифицирана информация на Русия. Австрийската полиция разглежда Зайцев като "офицер от ГРУ", отговарящ за австрийските военни, и заявява, че първата му работна среща с австрийския военен се е състояла през 1987 г. Както съобщава кореспондентът на ТАСС в прокуратурата на Залцбург, бившият австрийски полковник не дава показания по делото Зайцев.