Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия Милован Дречун заяви в ефира на обществената телевизия РТС, че против Сърбия се водят множество хибридни операции от няколко страни.

Според него има връзка между публикуваното видео и неотдавнашната реакция в България на пристигането в Ниш на руски зенитно-ракетни системи С-400. 

Освен това държавният служител припомни твърденията на Белград, че в Северна Македония има разузнавателен център, от където българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му, предава "Фокус".

Доказателство за това, както заяви Дречун, е случаят с пуснатия видеозапис, на който се вижда как руски разузнавач дава пари на предполагаем високопоставен сръбски държавен служител.

"Сърбия трябва да надгради своя защитен механизъм срещу онези хибридни операции, чрез които външни държавни или недържавни участници имат за цел да повлияят на външната и вътрешната политика на страната", заяви той.

"Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин", добави парламентаристът.

Той посочи, че за записа се знае много малко и че има много непроверени неща.

"Самите кадри, когато ги погледнете, са доста аматьорски направени. От друга страна, се поставя въпросът коя чужда служба, ако не и наша, е готова да извърши подобна операция - за да могат да придружават двама души, да знаят мястото на срещата им, да записват от колата, когато се срещат навън, разговорът им в ресторанта, съдържанието на чантата и как изглежда руският агент", продължава Дречун.

Той попита кой е авторът на записа и кой е човекът от сръбската страна, който уж е предал информацията на руски агент.

Коментирайки съобщения в медиите, че кадрите са пуснати от САЩ, след 50 опита, осуетени от руските служби, Дречун заяви, че това може да е спекулация, но все пак показва средата, в която са публикувани кадрите и добави, че зад тази публикация изглежда стои български разследващ журналист.

"Той твърди, че не знае кой е автор, но изглежда, че съществуват механизми, чрез които определени лица и служби могат да разпространяват информация сред обществеността", обяснява Дречун.

Той припомни също, че наскоро България реагира остро и на присъствието на системата С-400 в Сърбия за съвместни учения на сръбската и руската армии и оцени, че историята може да навреди на руско-сръбските интереси.

Дречун посочи и вчерашната реакция на Атлантическия съвет в България, която, според него, е минала доста незабелязано, но все пак смята, че не е косвено свързана с тази тема.

"Те предупредиха българските служители, че на територията на тази страна (Сърбия) се провежда истинска хибридна операция и че нейната цел е да подготви терористични атаки в съседни страни", заяви той.

Освен това Дречун припомни, че по-рано е информирал обществеността, че в Скопие е сформиран маскиран разузнавателен център, в който също се намират членове на служби на съседни държави, като Северна Македония, Хърватия, България.

В същото време, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че инцидентът с предполагаемата вербовка на сръбски военен от руски разузнавач няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград, предава ТАСС.

"Не знаем какъв е този инцидент и трябва да го проучим. Това не е съвсем въпрос на администрацията на президента, но ние сме уверени, че отношенията между Русия и Русия имат толкова специален партньорски, братски и съюзнически характер, че нищо не може да им повлияе", заяви Песков пред журналистите, коментирайки информацията, че президентът на Сърбия Александър Вучич е наредил на спецслужбите на страната да проверят информацията на медиите.