Първият секретар на руското посолство в София Владимир Русяев, който бе разследван за шпионаж, обявен за персона нон грата и напусна България, има адресна регистрация на ул. "Народного ополчения", д. 50 в Москва, където се намира академията на ГРУ, показа проверка в руски информационни сайтове, цитирани от "24 часа". 

На същия адрес е регистриран и синът му Святослав.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че Русяев е опитал да вербува началник на българска специална служба.

"За щастие човекът е изключително верен на Родината си и веднага дойде да ми каже, оттам нататък си направихме всички мероприятия", заяви Борисов.

Източници от Министерството на външните работи твърдят, че Владимир Анатолиевич Русяев е роден в Русия на 12.7.1970 г. В България шпионинът е пристигнал през август 2017 г. заедно със съпругата си Екатерина Русяева, родена на 22.4.1972 г., и тяхната дъщеря Мария Русяева, родена на 23.8.2003 г. Кадровият офицер от ГРУ е бил вицеконсул в руското генерално консулство в Барселона през 2009 г., а по-късно, в периода 2011-2013 г., е работил в държава от Латинска Америка. Очевидно шпионинът е имал добра подготовка по испански език и е започнал разузнавателната си дейност за ГРУ по това направление. Според руски сайтове братът на Владимир - Николай, роден през 1968 г., е работил като военен аташе в САЩ и Аржентина.

Снимките на Владимир Русяев в социалните мрежи показват, че разузнавачът е бил чест гост на русофилски събития в нашата страна, чрез които посолството на Русия яростно защитава имиджа на Червената армия - освободителка на България. Разпространената от прокуратурата информация по случая сочи, че Русяев от септември 2018 г. в продължение на близо година е провеждал конспиративни срещи с български гражданин, разполагащ с достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС. Срещу получаването на държавна тайна офицерът от ГРУ е предлагал и материални облаги.

По непотвърдена информация военното ведомство е обект на разузнавателно проникване на Русяев. Особен интерес за руската страна представлявал Щабът на отбраната. Неговият шеф подпомага министъра, зам.-министрите, постоянния секретар при изпълнението на техните функции.

Според запознати шпионинът се интересувал и от Дирекцията за стратегическо планиране. Същата прилага националната отбранителна стратегия, извършва анализи и препоръки за национални позиции по стратегически документи на НАТО и ЕС. Дирекцията освен това разработва и военнотехническите аспекти по практическото осъществяване на контрола над въоръженията. Осигурява на началника на отбраната действията по планиране на отбраната в съответствие с националните интереси. Подготвя военнотехническите експертизи и участия на български военни формирования в съюзни и коалиционни операции.