Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на дебатите по проекторешението за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за Летище София, предаде Фокус.

Според Московски, БСП отричат една нормална процедура. "Първо искам да благодаря на всички, които подкрепят процедурата за концесия на Летище София и ще се опитам да убедя всички тези, които не я подкрепят, че това е правилното решение", каза той. По думите му Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура и делът на частното участие е нараснало с 80 % от 2010 до 2016 г.

"От всички 28 държави в Европа 18 от столичните летища се управляват или през механизъм на концесия, или през приватизация", каза Московски. По думите му такава е собствеността на летищата в Европа до 2016 г. Той отбеляза, че 10 летища на столиците, които не се управляват през този механизъм, са в държави, където липсва трафик или в такива, които са богати и за тях няма проблем да си поддържат летищата.

"Ние не сме държава от този тип", обърна внимание министърът.

Ивайло Московски коментира още, че в годините назад от БСП са допуснали грешка. "Не е лошо, че в годините сте либерализирали пазарите в отделните сектори на транспорта и съобщенията, но когато сте го направили без да преструктурирате държавните оператори, сте ги поставяли в конкуретна среда с частни компании", допълни той.

По думите му от БСП на практика са ги поставили в такава кондиция, че в бъдеще да изпитват затруднения. Министърът поясни, че анализите за концесията ще бъдат предоставени на БСП, но без финансово-икономическия, тъй като за него е използвана вътрешна методика.

"Изчакайте да приключи състезанието", обърна се Московски към БСП. Той призова опозицията и да не спекулира с цифри.