Протестът на миньори и енергетици от страната се разцепи на шестия ден от началото му. Една част от протестиращите сложиха край на протестните действия и блокадите, а работещите в държавния комплекс Марица Изток 2 остават на барикадата.

Блокадата на магистрала "Струма" край Дупница беше свалена минути след гласуването на споразумението между властта и протестиращите в парламента. Новината беше посрещната с ръкопляскания и радостни възгласи от енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол", Въгледобив "Бобов дол" и колегите им от Перник. Малко след това те започнаха да прибират багажа си от барикадите и да почистват след себе си.

В частните ТЕЦ-ове още снощи взеха решение, че спират протеста и вдигат блокадата, тъй като постигнатото в споразумението ги удовлетворява и гарантира работните им места и присъствието им като незаобиколим фактор в енергийната система на страната. След събрание със синдикалните си лидери те взеха решението да изчакат до днес и да вдигнат блокадата веднага след гласуването в Народното събрание. 

В същото време миньорите на магистрала "Тракия" и край Гурково, където се спира трафикът към Прохода на Републиката, бяха категорични, че блокадите остават и няма да отстъпят. След като техните синдикални лидери им съобщиха за одобреното от НС споразумение и се обърнаха към тях, за да вземат решение продължават ли протеста, миньорите започнаха да скандират "оставка" по адрес на правителството.

"Нито крачка назад. Няма да се предадем", казаха синдикалните лидери на енергетиците от Маришкия басейн. И се обърнаха с апел към колегите си Бобов дол и всички онези, които вдигнаха блокадите, независимо от това, че техните синдикалисти са подписали споразумението, да продължат с протеста. "Продължете да ни подкрепяте, само така можем да успеем", заявиха протестиращите от "Тракия" към колегите си от вече вдигнатата блокада на "Струма".

Към протеста на миньорите се присъединяват и железничарите, стана ясно по време на импровизираното събрание на протестиращите на аутобана край Стара Загора. Синдикалните водачи на енергетиците, блокирали "Тракия", прочетоха декларацията на Синдиката на железничарите в България пред протестиращите.

"Координационният съвет на Синдиката на железничарите в България препоръчва на своите организации и членове по места да се включат в протестните действия за защита на работните места и икономическия суверенитет на държавата", се казва в позицията на СЖБ.

Към протеста на енергетиците и миньорите се присъедини и Синдикатът на българските медицински специалисти с председател Мая Илиева.

"Разбираме, че борбата не е просто за работни места, а и за бъдещето на нашите деца. Без ток няма и здравеопазване! Призоваваме членовете на синдиката да се включат в организираните протести и блокади там, където е възможно", се посочва в тяхната декларация.