Скандирания "оставка" проехтяха в пленарната зала, след като премиерът Николай Денков провокира опозицията с реплика. Това стана по време на дебатите по споразумението на властта с протестиращите енергетици и техните синдикати, минути преди гласуването на решението. Споровете между управляващи и опозиция кой е обрекъл енергетиката и кой не е защитил българския интерес в териториалните планове, продължиха повече от три часа. През цялото време премиерът и енергийният министър бяха на трибуната. 

А в кулоарите премиерът защити енергийния министър от ДПС и ГЕРБ, като заяви, че няма за какво да му иска оставката.

"Уважаеми и неуважаеми народни представители", започна премиерът изказването си от трибуната, при което проехтяха виковете "оставка" от част от залата. 

Денков обясни защо не уважава някои от народните избраници и го е показал с думите си.

"Това, което чухме днес, съответстваше на очакването ми - този разговор беше политизиран, изпълнен с много неистини и откровени лъжи, допълнен с откровени простащини. Това беше причината да се обърна така към част от вас по този начин. Защото е срам да се вкарват просташки подмятания и лъжи", добави премиерът по повод чутото от дебатите.

Той обори няколко лъжи, по думите му, които са били заявени от трибуната.

"Първо, искането да има споразумение беше точно от протестиращите. Искането това споразумение да бъде внесено в НС беше на протестиращите, така че всеки, който оспорва нуждата от това решение, всъщност възразява срещу това, което искаха протестиращите", констатира министър-председателят, след като по-рано социалистите нарекоха документа противоконституционен, а останалите оратори от опозиционните партии подчертаха, че това е само лист хартия, от който нищо не следва.

"С внасянето на териториалните планове и предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчивост ние изпълняваме точно тези решения, които са в основата на точка 2, затова трябваше да внесем плановете в комплект", повтори за пореден път Денков защо така са били проектирани във времето действията на кабинета.

"Трето, няколко пъти беше изказана една лъжа - че съм казал, че ще изпълняваме това, което иска ЕК. Казах, че трябва да изпълняваме европейските регламенти. Те са с ранг на закон и затова трябва да ги изпълняваме", обясни премиерът.

И добави, че думите му са били така преиначени, тъй като някои политически сили в тази зала искат страната ни да излезе от ЕС.

Денков обаче заключи, че "за тяхно съжаление, българското население в по-голямата си част е проевропейско".

"Грижа за хората, грижа за мините, грижа за енергийната система на България има, стига да има кой да погледне и да види за какво става дума", категоричен е премиерът. И обобщи, че онези, които отричат, че към това се стреми правителството му, се интересували само от частния си партиен интерес.

След изказването му опозицията отново започна да скандира "оставка" въпреки призивите на Росен Желязков залата да се успокои. По искане на ИТН беше дадена 15-минутна почивка непосредствено преди гласуването. 

Преди изявлението на премиера думата взе енергийният министър Румен Радев.

"В рамките на това споразумение се постига масксималното, което е възможно при обстоятелствата, при които работим. То дава все пак възможности - да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти. Това са ангажименти между изпълнителна власт и между вас", обърна се той към депутатите. И подчерта, че гласуването на документа от парламента ще даде допълнителни "гаранции, които да обезпечат спокойствието и сигурността на всяка от страните.

Радев бе категоричен, че това, което трябва да бъде постигнато, е изпълнение на процедурата за резервиране в рамките на критична структура на мощности. По отношение на изпълнението на решенията на Народното събрание - както решението от януари 2020 г., така и това от януари 2023 г., Радев посочи, че е важно не се допусне в дългосрочен план прекратяване на функциониране или ограничаване на производствен капацитет.

"Да, изрично сме записали групата БЕХ, и да, заедно с операторите на частни инсталации коментирахме възможността те да могат да оперират в пазарни условия и да имат възможност да миксират енергия от въглищни централи с енергия от инвестициите, които правят в алтернативи, за да могат да постигнат среднопретеглен по-нисък емисионен коефициент", отбеляза министърът на енергетиката.

Радев каза още, че желанието за отпадането от териториалните планове на предприятието за конверсия е разбираемо, приемливо и по това се работи. Енергийният министър каза още, че изготвянето на енергийната стратегия ще се прави съвместно със социалните партньори. И пак с тях ще бъде обсъден и изработен ясен модел на съфинансиране относно инвестиционните намерения от плана за справедлив преход на въглищните централи.

Пред медиите в кулоарите на НС премиерът го защити от партньорите във властта, след като и Делян Пеевски, и Бойко Борисов реагираха остро на коментара му, че седемте точки от споразумението са трудни, но изпълними. Те поискаха Радев да дойде в НС и да обясни какво има предвид. Пеевски дори призова, ако не може да изпълни споразумението, министърът да си подаде оставката.

"В момента няма за какво да искам оставката на енергийния министър", заяви Николай Денков. "Заглавието, което видях е, че споразумението е трудно, но изпълнимо, е правилното, имаше някакви грешни интерпретации", добави премиерът.

И оправда министъра си с констатацията: "Естествено, че е трудно, ако беше лесно, да е направено досега. В момента няма за какво да искам оставката на министъра, защото той е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци. Няма кой друг да я свърши".