Страницата на правителството на Република Северна Македония блокира почти веднага, след като беше пуснато съобщение, че са публикувани документите от коригираното предложение на френското председателство на ЕС за преговорната рамка на страната, съобщи БТА.

За сметка на това, минути по-късно на пресконференция председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показа своя прочит на разликите в първия и втория вариант на предложението, което нарече "диктат и ултиматум за исторически аспирации към (Република Северна) Македония".

Според Мицкоски корекциите са лингвистични и не отговарят на исканията на Република Северна Македония, но в документите присъстват всички български искания.

По думите му Междуправителствената конференция, с която всяка държава започва преговорите си с ЕС, за Северна Македония е разделена в две части, като същинският старт на преговорите ще започне, след като бъдат осъществени промените в Конституцията, които България иска, за да бъдат вписани в нея българите в страната.

По отношение на езика е записано, че той ще се нарича македонски, но и двете страни ще изготвят едностранни декларации, които уточняват какво всяка държава разбира под "македонски език".

По думите на председателя на най-голямата опозиционна партия в частта, която касае Договора за добросъседство, "двустранните протоколи на междуправителствените конференции между България и Северна Македония" са заменени с "годишни прегледи и мерки за ефективното прилагане на чл. 12 от Договора за добросъседство".

"От тези документи ясно се вижда, че Република Северна Македония не може да започне процеса на преговори, докато не бъде подписан протокола от втората междуправителствена конференция.", посочи Мицкоски, уточнявайки, че първият протокол вече е подписан от тогавашните министри на външните работи Екатерина Захариева и Никола Димитров, а вторият протокол, под който трябва да сложат подписите си Теодора Генчовска и Буяр Османи, все още не е подписан.

"Предложението съдържа всички български искания и дава право на България да сменя учебниците и децата ни да учат според българския диктат", емоционално заяви Мицкоски и призова на всенароден протест утре срещу френското предложение, което според него означава " или асимилация на македонците, или никакъв ЕС".