Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите за 24 май, наричайки празника "общ". Според него "руският и българският народи продължават да говорят практически на един език". Това става ясно от публикация на фейсбук страницата на посолството на РФ у нас. Ето какво пише в нея:

"Скъпи приятели,

Поздравявам ви с нашия общ празник - Деня на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.

Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език.

Известно е, че вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно. Затова ни е лесно да се разберем - в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците - в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици - светите Седмочисленици - продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!

Посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова", написаха на страницата на руското посолство.