Няма да се поддам на провокации, дребнотемия и предизборни страсти, заяви служебният премиер Димитър Главчев при предаването на щафетата между служебното и редовното правителство. Двата министерски състава се събраха в Министерския съвет за предаването на щафетата, а четирима от министрите влязоха в двойна роля, тъй като трябваше да приемат и предават поста със себе си.

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт се проведе в Гранитната зала на МС. 

Още снимки вижте тук>>

Димитър Главчев обеща, че ще се пази от партийно пристрастие по време на предизборната кампания и не скри, че е подбрал състава на служебния кабинет с колебание и притеснение, но в крайна сметка гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.

"Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания", очерта намеренията си министър-председателят на 103-то правителство.

"Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции", заяви Главчев.

Призна, че не му е било много лесно при обмислянето и избора на кандидатурите на министрите.

"Искам с моя екип да работим за разрешение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване. Приех цялата отговорност и роля да предложа състав на МС. Имах колебания, размисли, притеснения. Всичко това оставям днес зад тази врата", заяви министър-председателят.

Главчев увери, че има доверие на хората, които е избрал. "Те са доказани експерти в своите области с тях имаме нелеката задача да преведем страната в този период. Осъзнавам сложността на прехода, ние трябва да бъде гарант за стабилност", добави служебният премиер.

Снимка: БТА

"Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори", обеща Димитър Главчев.

Снимка: БТА

Преди това премиерът в оставка Николай Денков му пожела успех и предупреди, че на служебния кабинет ще бъде най-трудно организирането на честни избори без да спомене МВР и критиките на ПП-ДБ от последните дни по адрес на оставането в кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов. Името му се превърна през последните дни в ябълката на раздора при реакциите на служебния състав, но никой от двамата премиери - в оставка и служебен, не спомена скандалите по време на церемонията.

Денков отправи и призив към партиите в парламента "никой да не се изкуши да променя Изборния кодекс".

"С това събитие предаваме властта с пожелание за успех, да свършат работата, която да бъде от полза за хората на България. До последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички важни задачи, за да осигури плавен преход. Ясно е, че най-трудната задача е да осигурите честни избори", взе думата за прощално изявление Николай Денков.

Снимка: БТА

Според премиера в оставка на Главчев ще му е трудно, защото в момента гражданите нямат доверие в политическия процес. 

"Трудно е, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с това действие ще успеете да върнете това доверие", акцентира той. Според него индикаторите за честните избори са дали ще има машини и броят на невалидните бюлетини. "Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка", смята Денков. Вторият индикатор за честни избори е делът на невалидните бюлетини - надявам се да бъде нисък. 

Снимка: БТА

След кратките изявления на двамата последва традиционното ръкостискане между премиери и министри, а Денков прегърна Мария Габриел на прощалната церемония. Прегръдката между двамата развълнува анализатори и коментатори, предвид обтегнатите отношения между довчерашните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след провала на ротацията.

Снимка: БНТ, Десислава Кулелиева

Предстои отделните министри да си разменят местата на церемонии по министерства.

По-рано клетвата на служебния кабинет в Народното събрание премина рекордно кратко, за минути, без дебати и декларации в пленарната зала. Присъстваха президентът и вицепрезидентът.

На влизане в парламента Румен Радев направи обстоен коментар на състава на кабинета, като призна, че изобщо не би назначил Калин Стоянов за вътрешен министър, ако е бил на мястото още на Николай Денков. Радев подчерта, че служебният премиер ще носи отговорността за кабинета, защото, по силата на конституционните промени, той ги е избирал.

Надявам се Главчев да умее да управлява тези хора през тези два месеца, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите. "От това, което виждам, доминира старият кабинет, каза Бойко Борисов. Има 3-4 нови имена", каза той минута-две след клетвата.

Димитър Главчев предложи проекта на структура и състав на служебен кабинет на 5 април в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации. Преди ден пък президентът издаде три указа наведнъж - за назначаване на служебен премиер, за състава на правителството и за избори 2 в 1 на 9 юни.

Снимка: БТА