В Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс, съобщиха от министерството в отговор на заявените по-рано твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев, има политически натиск върху комисията и опит да се саботира работата й от страна на служебния министър на икономиката.

В сигнала до МИИ се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото, посочват от министерството

В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от Комисията.

Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

От Министерството на икономиката и индустрията посочват, че не може да се потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП.

Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи. С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината, посочват още от МИИ.

От министерството изразяват силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. "райски газ". Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП.

Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП.С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. "райски газ" изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки.

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи, водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията.

По-рано председателят на КЗП Иван Френкев заяви, че министърът на икономиката се опитва с назначена проверка да дискредитира предишната власт и ръководство. До преди два месеца председател на КЗП бе Димитър Маргаритов, който после стана заместник на Корнелия Нинова в кабинета "Петков". Преди 8 дни Корнелия Нинова предаде поста на Никола Стоянов, когото бе уволнила като шеф на ВМЗ и оттогава словесните престрелки между двамата не спират, като първо се започна с оръжейния бизнес, а днес се разбра, че напрежение тресе и Комисията за защита на потребителите.