На правителствено заседание преди два дни премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират съвместното учение в граничните райони със силен миграционен натиск след сблъсъци между полиция и мигранти на македонско-гръцката граница.

Светът е във война, ние затова правим учение на границата утре, за да сме готови за най-тежките ситуации и да сме проиграли всички варианти, включително и затваряне на КПП-тата при мигрантска вълна, натиск от гръцка или македонска страна, каза в Ямбол премиерът Бойко Борисов.

"Българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки, че сме подготвени за най-тежкия сценарий. Така че използваме почивните дни, когато трафикът е по-малък, за да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат по-дълго време там", допълни той.

Използваме почивните дни, за да прекараме техниката до местата, където ще се проведат ученията, за да не нарушаваме трафика, каза още премиерът.

„Това са близо 500 човека, командироваме и полицаи от вътрешността на страната, харчим огромни пари, но съоръжението се прави по турската граница – на последния Министерски съвет с 35 млн. още финансирахме през областните управители за изграждане на съоръжението. Сега живот и здраве на седми (вероятно 7 март) с премиера Давутоглу (турският премиер Ахмет Давутоглу) ще говорим още по тези теми и се надявам Турция и Гърция да продължат ангажимента си да охраняват границата”, коментира Борисов.

Във връзка с планираното съвместно учение „Граница 2016“ на 5 март /събота/, в рамките на час ще се наложи временно затваряне на ГКПП "Кулата" за преминаване на моторни превозни средства, съобщават от пресцентъра на МВР.

Очакваният интервал ще е от 11.00 до 12.00 часа,
след което пропускателният режим на граничния пункт ще бъде изцяло възстановен.

От МВР предварително поднасят извинения на гражданите за причиненото неудобство.

Учението ще се проведе в зоната за отговорност на Гранично районно управление - Петрич. То цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

На учението "Граница - 2016" утре ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Военна колона се придвижи тази сутрин по автомагистрала "Струма" до ГКПП Кулата, предаде  БГНЕС.