Наградата е за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг, съобщиха от правителствената информационна служба.

Сумата от 99 750 лв. ще бъде разпределена между 218 души, съгласно представен от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев поименен списък.

С друго решение правителството отпусна по 10 000 лв. еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при и по повод на инцидента в рудника Николай Михайлов, Иван Лазаров и Асен Грънчаров.
Семействата на Асен Стойнев и Христо Младенов вече получиха еднократна финансова помощ в същия размер, отпусната от кабинета.

Държавните парични награди и еднократната финансова помощ ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

Четирима миньори загинаха при срутване в мината на 16 юли - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров, като телата на 40-годишния Стойнев и 45-годишния Младенов бяха открити часове след инцидента.

Акцията за издирване на затрупаните Николай Михайлов и Иван Лазаров пък продължи 18 денонощия, като в нея се включиха както техни колеги, така и спасители от минно-спасителната служба в Бобовдол.

На 2 август телата на двамата миньори бяха намерени в края на затрупаната с кал и въглища галерия. Техният колега Асен Грънчаров пък почина на 1 август от инфаркт по време на работа.

5 август бе ден на национален траур във връзка с трагичната им гибел. 

Междувременно мината остава затворена, докато не приключат проверките на различните институции и условията на труд не бъдат подобрени.