"Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна. Нека да можем да се гледаме после в очите" - това заяви председателят на съвета на директорите на "Информационно обслужване" - проф. Михаил Константинов, тази сутрин пред bTV.

Според него възнагражденията на Секционните избирателни комисии са се вдигнали закономерно, защото именно участниците в комисиите са гръбнака на изборите. Изказването на експерта идва след обявените допълнителни 20 млн. лв. за местния вот на 27 октомври. През изминалата кампания парите за изборите бяха 50 млн. лв.

Проф. Константинов обясни, че това са най-скъпите избори в българската история. По думите му увеличението е напълно адекватно, защото е необходимо да се привлекат хора в изборните комисии, които да свършат "тежката" работа в изборния ден. Експертът подчерта, че грешки винаги ще се допускат, но целта е да се заплати достойно.

Освен това изтъкна, че допълнително пари от бюджета ще отидат за по-задълбочено обучение на участниците в изборите, както и за информационно обслужване. За да се избегне тежката ситуация отпреди 4 г. в зала "Арена Dрмеец", когато предаването на протоколите и броенето на гласовете беше изключително затруднено, Константинов заяви, че ЦИК е взела фундаментално решение - материалите в Столична община да се приемат на три места.

"Със сигурност едното място ще е - "Арена Армеец", като за момента се проверява дали залите "Универсиада", "Фестивална", НДК са подходящи за местния вот", обясни Константинов.

По повод липсата на машинно гласуване, експертът заяви, че на места в страната ще има 5 вида гласуване. Според Константинов дори да има машинно гласуване, българските избиратели надали ще се възползват на 100% от услугата. Той изтъкна, че в Европа подобен вид гласуване не се прилага, освен в части на Белгия. По думите му гласоподавателите в България искат машини, за да се избегнат грешки при обработката на бюлетините.

Константинов коментира още, че се надява конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да приключи, защото е вредна.

"Хората искат отношенията да бъдат подобрени и се надявам двамата да намерят общ език", допълни той.