Правителството обсъжда възможностите да се наеме достатъчно независим и авторитетен международен консултант, който да направи анализ на концесионния договор на "Юлен" за Ски зона Банско, съобщи пред журналисти в Министерския съвет днес министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде БТА.

Целта е да се поправят основните грешки в договора, които са още от 2001 година, каза той. Тези грешки са, че в договора се говори за различни граници и територии на концесията като има само един безспорен елемент и това е контура на Териториално устройствения план, посочи министърът. Очевидната сложност на този казус ще бъде обсъден чрез международен консултант. Става въпрос и за икономически анализ и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение, заяви Нено Димов.

На срещата ни с Марк Жирардели в понеделник говорехме, че ски спортът в България трябва да има бъдеще, посочи министърът. Жирардели, беше много диалогичен и това ми дава основание да мисля, че при достатъчно добро предложение от международен консултант може да се намери решение на казуса, който е вече от 17 години, каза Димов. Марк Жирардели обяви в понеделник, че е краен собственик на "Юлен".

Запитан дали може да се говори за конфликт на интерес при положение, че Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, Нено Димов каза, че не може да каже дали има конфликт на интереси. Това е въпрос който трябва да се решава от други институции, отбеляза той. Димов допълни, че не може да каже и дали Марк Жирардели е бил едновременно собственик на "Юлен" и съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Министърът изтъкна, че е научил от Марк Жирардели в понеделник, 17 декември, че е собственик на "Юлен".