Да, вярно е, че съм собственик на "Юлен", a не съм го казвал, защото никой не ме е питал. През 2016 г. придобих мажоритарния дял. Процедурата за купуването на "Юлен" трае по-дълго време, но сделката започна много по-рано - 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но цялото проучване, включително и за концесията, няколко години го правихме. Но в крайна сметка успяхме. Това заяви пред Нова телевизия ски легендата Марк Жирардели, който притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед" - компанията, която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

Вчера 55-годишният австриец се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова, на околната среда - Нено Димов, и на икономиката - Емил Караниколов, като им е показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

"Банско не е единственото нещо, с което се занимавам. В Германия купих една зала - закрит салон, в който може да се карат ски. 5000 души събираше, когато имаше доста хора. 2014 г. продадох тази зала в Германия, и понеже много ме интересува спорта, оглеждах се къде има прекрасен обект и проект, където мога да инвестирам. Аз съм зимен човек, обичам планината и зимните спортове. Отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове и тази възможност ми се отвори преди няколко години", добави той.

Попитан от кого е купил дружеството и дали е от Цеко Минев, Марк Жирардели отговори: "Собственик беше един фонд. Аз от фонда купих "Юлен". За съжаление, подписал съм декларация за конфиденциалност и не мога да обявя кой е фондът".

"Не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е допусната. Концесионният договор е доста стар и затова е формулиран малко тежко. Много внимателно трябва да се анализира и да се направи замерване от независим институт", увери Марк Жирардели.

На въпрос какви са отношенията му с Минев и дали макар и неофициално има нещо общо с управлението на "Юлен", Жирардели заяви, че с Цеко Минев ги свързват общи хобита.

"И двамата караме с удоволствие ски, обичаме природата и много обичаме планината. За съжаление, той голф не играе, така че през лятото много рядко се виждаме", каза още легендарният скиор.