Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти във Виена двете горещи теми от вчера - глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради нарушения на конкуренцията, както и новината, че мажоритарен собственик на фирмата концесионер в Банско - "Юлен", е легендата в ските Марк Жирардели.

След като вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че санкцията за БЕХ идва, защото България не се е съгласила да приватизира "Булгартрансгаз", днес премиерът беше попитан как ще реагира сега държавата:

"Страната ни реагира вече повече от 2 години в преговорите, които водим с ЕК. Спомняте си, хубаво е да има малко хронология - когато ЕК ни препоръча да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си днес да трябваше да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и да дойдат най-големите компании - руски, турски... и заглавията какви щяха да бъдат: "Борисов дава тръбите на България". Тогава поискахме да ни разрешат да преговаряме със 100% мнозинство в парламента. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140, да, последно - на 77 млн. евро. Нямаше да плащаме 77 млн. евро, а щяхме да приватизираме и дадем шанс на чужди компании. Да не плашат хората, че те ще плащат тази цена, ще си ги платят търговските дружества, от печалба. Няма друг вариант. Това са европейските правила, навсякъде са приватизирани, в България - не са. Нашето усещане е, че ако не е газопреносната система собственост на българските граждани, на държавата би било предателство, спомняте си още когато Жан Виденов, Рем Вяхирев... "Топ енерджи" искаха да ни купят тръбите... вие сте млади, не помните, но тогава Виденов направо го помляха заради това, а то е едно от правилните му решения".

Запитан знаел ли е, че Марк Жирардели е собственик на "Юлен" - нещо, което самият той обяви вчера на среща с трима български министри, Борисов отвърна:

"И аз като вас, слушам, това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди много години, ако е така, защото безспорно Марк Жирардели е световна величана за всеки туризъм, за всеки курорт, за всяка държава - безспорно е много хубаво да имаш такива инвеститори. А защо точно сега, не се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес. Но така я или иначе, тая тема "Банско" трябва да я развързваме и да стигаме до решения. Виждате хората изкарват милиарди в туризма, с пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тука няма ли зелени, аз просто не знам. Ако нашите "зелени" дойдат тука, ще ликвидират целия бранш в Австрия. Но аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света, не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. 20 години няма правителство и президент, който да намери смелост, кураж, да се изправи и да каже - абе, това все пак е едно правилно решение - да се развива туризма".

Той говори по тези теми след участието си във форума на високо равнище ЕС - Африка, който се провежда във Виена под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

"Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича "Индустрия 4.0", а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло", заяви премиерът в изказването си пред делегатите, цитиран от правителствената информационна служба.

Бойко Борисов с канцлера на Австрия Себастиян Курц и Пол Кагаме

Снимка: Министерски съвет

Срещата е под надслов "Сътрудничеството в дигиталната ера". Тя бе открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Целта на форума е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.

В обръщението си българският министър-председател подчерта, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли - от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма. Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

Премиерът разговаря с унгарския си колега Виктор Орбан

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

"Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония - България - Австрия и приоритет на Българското председателство", заяви Борисов.

Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите.

"Точно за това в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект "Образование за утрешния ден", уточни премиерът.

Проектът е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност, киберсигурност.

"Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка", каза още българският министър-председател.

Той посочи, че предпоставка всичко това да се случи, е адекватното за времето образование и високи нива на грамотност на двата континента.