България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след срещата си с министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Вижте снимки >>

В нашия регион има изпитания и трудности, и когато работим заедно, ще ги преодолеем, коментира Чавушоглу и даде като пример борбата с незаконната миграция. Нашата решителност ще продължи, не само в борбата с изпитанията, но и в области, които са в полза на нашите народи, каза той. Министър Чавушоглу отбеляза, че двустранната търговия расте, но има още потенциал. Той посочи, че турски фирми работят в България и правят инвестиции.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че Турция е наш съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията. Радвам се, че набелязахме и много конкретни стъпки как да продължим да развиваме това партньорство, отбеляза тя. Разбрахме се възможно най-скоро да организираме междуправителствено заседание, като нашите експерти и комисии се съберат да подготвят това заседание, отбеляза тя.

Захариева посочи, че стокообменът между двете страни е над 4 милиарда евро, но има още голям потенциал. Тя допълни, че Турция е важен партньор в областта на енергетиката и е важна за диверсификацията на източниците на газ. Захариева отбеляза и ръста в туризма.

Снимки: БТА

По-рано турският външен министър се среща с премиера Бойко Борисов=

Снимки: БТА

Мевлют Чавушоглу е на първо официално посещение у нас от 2014 г. насам. Миналата година през пролетта първият дипломат на Турция трябваше да дойде у нас, но визита му бе отложена cлeд нeгoвo изкaзвaнe, чe Турция ce e нaмecилa в прoмeнитe в Зaкoнa зa вeрoизпoвeдaниятa у нас. Чавушоглу беше казал, e oкaзaл въздeйcтвиe върху бългaрcкитe инcтитуции, зa дa cпacи oт рaзпрoдaжбa имoтитe нa мюcюлмaнcкoтo вeрoизпoвeдaниe.

По-рано тази седмица стана ясно, че турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е изпратил писмо до редица европейски официални представители във връзка с новата политика за разширяване на Европейския съюз. През ноември миналата година Франция предложи нови методи и правила за приемане на кандидатките за членство в ЕС. В писмото Чавушоглу подчертава важността на това процесът на разширяване да се извършва по "надежден, устойчив, справедлив и гъвкав начин" и подчертава важността на членството на Турция в ЕС.