България и българската държава няма да позволят намеса във вътрешната й политика на която и да е съседна и несъседна държава. Това декларира при изслушването си в пленарната зала външният министър Екатерина Захариева. То бе поискано от ПГ"Обединени патриоти" по повод изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за турска намеса при приемане на промените в Закона за вероизповеданията.

Вицепремиерът подчерта, че думите на турския й колега са категорично неприемливи и увери, че са предприети всички необходими дипломатически действия в т.ч. и отлагане вчера на визитата на първия турски дипломат за неопределено време.

Демаршът е най-острата дипломатическа реакция, тя беше изразена пред посланика на Анкара у нас от премиера (при разговора му в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай) и от мен, подчерта Захариева. Отмяната на посещението също е тежка дипломатическа мярка, реакцията беше достатъчно остра, добави тя.

Вицепремиерът беше категорична, че политиката, която МВнР следва, е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Както ние не се месим, не желаем и друга държава да ни се меси дори преди избори, призоваваме и тях да не го правят занапред, поиска Екатерина Захариева.

Все пак тя отбеляза, че изказването на Чавушоглу е на предизборен митинг и той визира разговор по негова инициатива.

"В него той изрази притеснение, че законопроектът е насочен към българските мюсюлмани, отговорих, че целта е да се гарантира равнопоставеност на всички вероизповедания в България. Ако беше обратното, трябва и другите да реагират", допълни първият ни дипломат.

"Така или иначе, аз забелязвам, че тези изказвания се случват основно на предизборни митинги, не казвам, че ги оправдавам", обобщи външният ни министър. И подчерта, че една държава не трябва да използва и залага добросъседските си отношения.

"Когато това се случва, трябва да реагираме по начина, по който сме го направили", добави Екатерина Захариева и отново декларира, че върху външното ни министерство не е оказван натиск от Турция за закона.

По-важно е, отбеляза тя, че има различни начини за реакция по дипломатически път и ние също сме реагирали на закони в други държави, които не отговарят на международните стандарти. Като закона за езика в Украйна, даде пример вицепремиерът. По думите й, важно е да изградим у българските граждани устойчивост срещу опитите за намеса отвън.

Депутатът от Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов предложи НС да излезе с декларация, осъждаща намесата на Турция. Председателят на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ поздрави ОП, че са повдигнали въпроса.

"Въпреки това смятам, че по тази тема трудно се говори публично", добави тя, като отбеляза, че по-добрият вариант е бил да се разгледа на заседание на външната комисия.

"Не бива да има дори и съмнения за намеса във вътрешните работи. Турция е наш добър съсед и партньор в НАТО, свързват ни интереси, които би трябвало да бъдат следвани", подчерта Грозданова.

Тя обаче е категорична, че трябва да подкрепим желанието на Турция за членство в ЕС. "В конкретния случай трябва да застанем пред избирателите и да заявим, че върху нас (народните представители) персонално не е оказван натиск при гласуване на този закон", подчерта председателят на външната комисия.