Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

По време на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов е отбелязал интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение. Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов е посочил, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката. "Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", е заявил министър-председателят Борисов. Българският премиер е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът Борисов е изтъкнал целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Той е акцентирал върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Борисов е обърнал внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция, изтъкнал е още той.

В рамките на разговора е поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция.

Борисов е обърнал внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари - септември 2019 г. се е увеличил с 10.7 на сто на годишна база и достига 3 017 млн. евро. Туризмът е посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Мевлют Чавушоглу ще има още две срещи днес. Преди обяд ще разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева,  а в 15.30 ч. е срещата му с държавния глава Румен Радев.

Мевлют Чавушоглу е на първо официално посещение у нас от 2014 г. насам. Миналата година той трябваше да дойде, но визита му бе отложена cлeд нeгoвo изкaзвaнe, чe Турция ce e нaмecилa в прoмeнитe в Зaкoнa зa вeрoизпoвeдaниятa у нас.