От Букурещ премиерът Бойко Борисов поиска извинение за изявлението на Мевлют Чавушоглу. На предизборен митинг турският външен министър заяви, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България.

"На Балканите и намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание, и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали", заяви Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът направи тази оценка на намеса на Турция във вътрешните работи на България след четиристранната балканска среща в Румъния.

Повод стана присъствието в северната ни съседка на вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Той дойде за неформална вечеря, по покана на румънския премиер. Премиерът Бойко Борисов използва момента и обсъди лично с него темата за турската намеса във вътрешните ни работи (двамата са на снимката). По време на срещата Борисов е заявил, че е ядосан от "непремереното изказване" на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

След дълъг разговор се стигна до телефонно обаждане до Анкара, по искане на турската страна, за да се чуят със самия Чавушоглу, предаде bTV.

Междувременно външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на Мевлют Чавушоглу.

На посланика на Турция в България Хасан Улусой е било обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланик Улусой е заявил на свой ред, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.