Стряскаща е статистиката, че много от момичетата пушат, обезпокоителни са и данните, че 38,9% от 16-годишните ученици за запалвали последния месец, каза още тя пред Нова телевизия.

"Смятам, че забраната за пушене на закрити обществени места е стъпка в правилната посока, това е европейската визия. Тютюнопушенето е един от най-застрашаващите фактори за здравето на нашите граждани", подчерта  Атанасова по повод призивите на ресторантьори и предложението на независими депутати пълната забрана да отпадне. Тя изтъкна, че един от факторите, който води до най-много кардиологични и онкологични проблеми, е именно тютюнопушенето, предаде БГНЕС.

„Много по-добре е по света да сме известни със своите културни ценности – археология, прекрасна природа, каквато имаме, а не с дестинация за алкохолен туризъм или пък дестинация, разрешена за пушене”, добави министърът, цитирана от "Фокус".

Собственици на заведения обаче алармираха, че оборотите са "паднали" поне с 20-25%, а през зимата клиентите им ще намалеят още повече. Налага се браншът да освобождава персонал, като на трудовата борса може да излязат над 30 000 души, заявиха преди дни от бранша. От своя страна противници на пушенето обявиха, че ще обикалят заведения и ще обръщат внимание на управителите им, ако в тях се пуши въпреки забраната.