Пред журналисти в парламента Кунева уточни, че Борисов й е дал папка с анекса към споразумението между ГЕРБ и Реформаторския блок по време на парламентарния контрол днес.

Това беше много политически коректно от страна на премиера и аз го оценявам", каза тя, макар че вчера той заяви, че не го интересува дали целият РБ ще подпише.

Кунева уточни, че сега й предстои да се чуе с останалите лидери на партиите в РБ, за да види какво ще бъде тяхното решение. Твърди се, че освен ДСБ, които минаха в опозиция, и други две партии от блока - БЗНС на военния министър Николай Ненчев и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Корман Исмаилов, може да не подпишат споразумението.

Кунева коментира позицията на Ненчев, който отказа да постави подписа си поне засега.

"Не съм говорила с министър Ненчев, но той е способен да вземе решение. Нека да не предпоставяме негативен резултат, надявам се, че всеки един ще го подпише, още повече, че няма партия, която да няма представител в изпълнителната власт", добави тя, цитирана от БТА.

Преди два дни военният министър заяви, че ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове.

Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос“, призна той.

Кунева уточни, че най-вероятно в понеделник ще започнат консултациите в самите партии от РБ.

Дотук в текста на меморандума участваха всички, които поискаха от РБ. Той имаше доста широко представителство при неговото обсъждане", добави лидерът на ДБГ, като подчерта, че не е имало несъгласие с меморандума.

По думите на Меглена Кунева в анекса има набелязани мерки и конкретни срокове за реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването, администрацията, енергетиката, икономическото развитие.

Самият Бойко Борисов вчера коментира пред журналисти какво би станало, ако не всички партии от РБ подпишат споразумението.

"Ми какво от това като не подпишат?. Проблемът е ГЕРБ да не рече да не подпише.С цялото ми уважение към тях - първо да видят себе си. Допреди 10-15 дена ме интересуваше дали ще подпише някой, или не. Сега изобщо не ме интересува", категоричен бе той след завръщането си от Израел и Палестинската автономия.

По думите му той се опитва да балансира интересите на толкова много партии в управлението и да върви по интереса на всеки.

Борисов не бил чул слуха за оставка на Ненчев

Днес премиерът отрече да е чул слухове за оставка на министъра на отбраната, каквито настроения има в редиците на РБ заради противоречията около анекса, и отново защити здравната реформа на Петър Москов.

"Аз не съм чул слухове. Когато чуя, действам", беше лаконичен Борисов.

Самият Ненчев коментира преди дни, че посреща с огромно спокойствие слуховете за смяната му.

По повод Москов пък Борисов заяви, че знае какво е правил той и няма никакви основания да счита, че то не е в полза на държавата.

"Убеден съм, че в най-скоро време мерките, които е предприел, ще доведат до намаляването на цените на лекарствата", добави премиерът.