Борисов бе провокиран да анализира отношението на правителството към основните конституционни принципи от въпрос, зададен към Наполитано, с който тя бе помолена да посъветва управляващите как да се справят с проблема с неспазването на човешките права от страна на властта.
Държавният секретар по вътрешна сигурност на САЩ подписа спразумение за борба с тежката престъпност.

Британският в. "Гардиън" цитира изследване, според което България е на второ място в ЕС по нарушени права на защита. България се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на "Репортери без граници". През май американската организация "Фрийдъм хаус" нареди България на 78-о място в света по този показател след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор.

"Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет (МС) и да зададе какъвто иска въпрос на г-жа Наполитано, показва не само, че демокрацията е в пълен разцвет, не само, че правата на човека са гарантирани отвсякъде... и колкото и да се опитвате, и да се стараете, поради определени поръчки, да ни изкарате недемократични или непублични, няма как да успеете по простата причина, че щом Вие сте тук и никой не режисира това, което ще питате... е повече от показателно", заяви премиерът с лека усмивка.

"Има държави, и то в Европейския съюз, където предварително си задават въпросите – един, два или три, и се пита...
В България можете да кажете, да говорите, да напишете, да питате, каквото искате! Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората", убеден е премиерът.