Майките на деца с увреждания, които протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, не се отказват от искането си, въпреки че днес той се извини. Това е изпросено извинение, заявиха те, след като Симеонов направи това очевидно притиснат от коалиционните си партньори във властта и лично от премиера Бойко Борисов, който ги събра, за да ги помири.

"На проведения коалиционен съвет при министър-председателя беше обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод мое изявление и ежедневните протести пред МС. В тази връзка, по настояване на коалиционния съвет, аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени", заяви той пред медиите.

Само час по-рано обаче, в интервю пред БНТ, той поддържаше позицията си от последните дни, че няма за какво да се извинява.

"Естествено, че мога да се извиня, но няма да го направя и няма да подам оставка. Никой не иска извинение от мен, те искат оставка. Предпочитам да бъда докрай откровен, последователен и честен спрямо обществото, какъвто съм бил, да казвам нелицеприятните истини, които другите не смеят да назоват, но да не бъда лицемерен, двуличен. Така че пак ви казвам, ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено", заяви вицепремиерът, който вчера обяви, че не е изрод, който поставя под съмнение уврежданията на децата, но настоя, че думите му "кресливи жени" с "уж болни деца" са преиначени, защото не са точен цитат.

"Той продължава да се държи безобразно, вчера нарече хората, които протестират, "тюрлю-гювеч", нарича децата ни недъгави с изкривени деформирани крайници. Унизително ми е да повтарям думите му. Това показва отношението му към хората с увреждания и ние не видяхме да се извини към тях за това, което им причини. И смятаме, че на такъв пост не може да бъде такъв човек, това не може да е лицето на държавата. Извинението прозвучава като изпросено, той и днес нарече децата ни инвалиди", коментира по-късно една от майките - Вера Иванова, пред БНТ.

Тя обяви, че протестите ще продължат до подаване на оставката на Валери Симеонов.

Вече и премиерът, вицепремиерът Красимир Каракачанов обаче заявиха, че това не е решение, защото правителството ще падне и ще настъпи хаос в държавата. Единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров все още не е заявил, че оттегля искането си за оставка на Симеонов.

Оценката на партия "Атака" за думите на вицепремиера към протестиращите майки остава непроменена, заяви пред журналисти в парламента депутатът от партията Явор Нотев.

"Научавам, че Валери Симеонов е заявил своето извинение публично. Това е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшните действия", добави той, цитиран от БТА.

Според него обаче въпросите за оставката на Симеонов като вицепремиер и на Сидеров като председател на ПГ на Обединените патриоти, каквото поискаха от НФСБ, не са равнопоставени.

"Въпросът с оставката на Симеонов засегна цялото общество и то по един недопустим и непростим начин", каза Нотев и изтъкна, че такава е оценката и на Бойко Борисов.

Днес трябваше да се проведе контрапротест в защита на вицепремиера, който беше подкрепен от бизнеса, но самият той настоя това да не се случа.