Ще има ревизия за това как са похарчени 1 млрд. лв. за новия държавен ВиК-холдинг, който правителството вчера реши. И ревизия на това как правителството е управлявало парите в условията на кризата. Тази ревизия ще бъде най-късно следващата година по Великден.

Това се закани председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое видео във Фейсбук по повод създадения държавен ВиК-холдинг с капитал 1 млрд. лв.

До Великден догодина ще проверим къде отидоха всички тези обявявани милиарди, за които премиерът всеки ден обяснява, че стигат до гражданите и до бизнеса, допълни тя.

Щом е назначено ръководството на холдинга, значи и харченето на 1 млрд. лв. започва. Пари, които в условията на криза са необходими на домакинствата без доходи, на безработните, на малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на икономиката, добави Манолова.

1 млрд. лв. за 413 000 предприятия, които в момента функционират в страната, са по 2500 лева на фирма. Сега тези пари няма да стигнат до тях като пряка безвъзмездна финансова помощ, а ще се похарчат от мегадружеството - за администрация, коли, издръжка. Това е пладнешки обир в условията на криза и нито един депутат не възрази срещу създаването на тази структура, каза Манолова.

Тя подчерта, че по официални данни за мярката 60/40 са похарчени 6 млн. лв., а за държавния ВиК-холдинг 1 млрд. лв.

Председателят на "Изправи се.БГ" припомни, че Държавното предприятие за стопанисване и управление на язовири бе създадено по същия начин през лятото на 2019 г., не е развило дейност, но си е купило 30 автомобила, офис техника и е назначило 130 служители.