В отворено писмо до Румен Радев днес председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова призовава президентът да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове. Това се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Гражданската платформа.

В писмото Манолова посочва и шест въпроса на "Изправи се.БГ", които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Манолова настоява за незабавна оставка на премиера Борисов и за провеждане на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

Същото искане за оставка и насрочване на референдум заедно с предсрочни избори тя изпраща и на Бойко Борисов като председател на Министерския съвет и на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ.

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане.

В понеделник, 17 август, пред президентството Манолова ще даде брифинг, на който ще отправи призива си към президента за референдум.