Поради липса на кворум заседанието на парламента днес бе отменено. В зала се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121.

Това бе третият последен опит за регистрация. При предходните два депутатите също не успяха да съберат необхидимия кворум. Първата проверка в 9 ч. беше неуспешна. Последва кратка почивка, но и след нея системата отчете само 115 присъстващи. Последва нова пауза, но след нея регистрираните депутати бяха 119. 

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно те бяха точка първа в програмата на депутатите. Днес на първо четене те трябваше да отменят машинното гласуване за предстоящите избори. Предложението беше внесено от групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Заради провала днес председателят на парламента Цвета Караянчева обяви пред журналисти, че свиква извънредно заседание във вторник от 14.00 ч.

"Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума с пленарно заседание, на което ще разгледаме предложените промени в ИК. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е подобре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. На въпрос дали ГЕРБ са готови за разговори с опозицията и за компромис с машинното гласуване, тя обясни, че в зала ще се чуят аргументите. Според нея депутатите от БСП "нямат въображение, да измислят нещо ново".

Преди това пред Нова тв новият заместник-председател на парламента от БСП Кристиан Вигенин прогнозира, че изменението на изборното законодателство ще позволи масово купуване на гласове. Той смята машинното гласуване е голямо достижение на демокрацията по отношение на изборния процес и сега е на път да остане в историята.

"Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален. Видяхме, че преди европейските избори се правиха промени в законодателството. Една абсолютно недопустима практика", коментира Вигенин и добави: "Всичко това, заедно с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите средата на годината, когато всичко е планирано, е скок към авторитаризъм в България. Машинното гласуване е начин да се справим с голяма част на дефицитите на изборната система".