Нидерландската позиция за Шенген е разочароваща, заяви на пресконференция в Министерския съвет служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той коментира приетата от нидерландския парламент резолюция, според която страната не трябва да гласува в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

"България от 11 година покрива техническите критерии за влизане в Шенген. Смятам, че сме направили всички постъпления това да се случи. Понякога, в други страни, такива решения стават жертва на вътрешнополитическите дискусии и конфликти", посочи Пеканов.

Служебният вицепремиер определи като притеснително случващото се в новоизбраното 48-мо Народното събрание, което вече трети ден не може да излъчи свой председател и да заработи по приемането на необходимите законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и бюджета на страната за догодина.

Вицепремиерът Атанас Пеканов, заедно с други представители на служебното правителство, отчетоха напредъка по осигурените от служебния кабинет средства от европейските фондове.

По повод 1,3 млрд. евро, които се очаква Брюксел да приведе като първо плащане по Плана за възстановяване, Пеканов заяви, че ние сме изпълнили всички условия за да се извърши превода, чака се ЕК да оцени постигнатото.