На Международния ден на жената, българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова инициатива, посветена на жените и момичетата в науката и иновациите - "Жените са новатори". Комисар Габриел стартира кампанията в Брюксел на първата по рода си среща на върха на "Европейския форум за жени иноватори", в която се включиха жени предприемачи и иноватори от цяла Европа. Форумът е създаден с подкрепата на Мария Габриел през май 2022 г. в София.

"Днес 40% от иноваторите и предприемачите в Европа са жени, но едва 5% от тях са инвеститори в рисков капитал. 15% от стартъпите в Европа са основани от жени, но те получават 2% от инвестициите в сферата. Това трябва да се промени. Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет, за да създадем иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството", коментира Мария Габриел.

Приносът и лидерството на жените в иновационната екосистема е приоритет във водещи инициативи и програми в ресора на българския еврокомисар. Сред тях са "WomenTech EU", "Момичета в кръговата икономика", "Women2Invest", "Тя е лидер" и Европейската награда за жени новатори. По инициатива на Мария Габриел, за първи път критерии за оценка по програма "Хоризонт Европа" са планове за равенство между мъжете и жените за всички институции, които получават финансиране по програмата. На срещата на върха в Брюксел българският еврокомисар връчи и първите награди, на открояващите се активно в тази сфера участници.

Акцент на събитието бе и представянето на новата информационна кампания на комисар Габриел. Девизът на кампанията е "Жените са новатори" и тя ще продължи до март 2024 г. Целта е да се даде видимост на постиженията на жените предприемачи и иноватори в сфери като енергетика, здравеопазване, мобилност, климат, наука и образование.

Снимка: Пресцентър

"Искаме да откроим таланта и силните страни на жените иноватори и предприемачи, защото те променят към по-добро света около нас. Инициативата "Жените са новатори" ще даде видимост на техния опит, постижения и визия", заяви Мария Габриел. "Надявам се инициативата да вдъхнови още много момичета и жени да показват, че обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред жените иноватори."