Виждам сериозна необходимост и шанс за правителство с втория мандат. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му премиерът, който може да излъчи ПП-ДБ, ще е готов да подаде оставка, ако съдебната реформа не се случи.

"Ако този път въпреки обещанията, отново съдебната реформа бъде обърната с хастара нагоре, този човек ще си подаде оставката. Това е логиката на втория мандат", коментира Иванов.

"Трябва да погледнем защо съществува това разделение, при факта че говорим едни и същи неща като приоритети и констатации. Това недоверие има своите основания в близката ни история. Фундаменталният проблем е невъзможността българските граждани да повярват на политическата класа, че е способна да постави интересите на обществото над собствените си интереси. Този проблем има решение и се нарича съдебна реформа, което ще позволи тези, облечени във власт, да имат страх от закона", допълни Иванов.

По думите му Иван Гешев е срам за българската прокуратура.

Според него в правомощията на обикновено Народно събрание е да направи онези промени, които да позволят въвеждането на реална ефективна отчетност.

"Ние искаме фигурата на главния прокурор да бъде премахната от гледна точка на нейната политизация и свръх овластеност", заяви Христо Иванов.

По думите му за да може да бъде решена политическата криза в дълбочина, трябва да се започне от съдебната реформа. Законът ще важи еднакво за всички, заяви Христо Иванов.

Междувременно Даниел Митов от ГЕРБ заяви пред БНТ, че е възможно конституционно правителство, "с което да успокоим малко обстановката, да отнемем възможността президентът Радев да управлява".

Имаме амбициите първият мандат да успее, правим всичко възможно. Г-жа Габриел непрекъснато води разговори с останалите партии, за да намерим път за разрешаване на този ребус. Трябва да има съгласие около приоритетите, каза Митов.

"Конституционно правителство е възможно, с кратък хоризонт, което ще позволи да се премине през тежките кризи и да се успокои обстановката".

Митов определи като странно деленето на първи и втори мандат. Припомни, че няма правителство, избрано с втори мандат: "Въпрос на легитимност е, а защо да не говорим и за национален мандат".

По думите му ГЕРБ проявява мъдрост и зрялост да разговаря с всички, за да намери това сечение, което да позволи на базата на определени принципи да се състави кабинет.

По негово мнение най-стабилна е формулата с политически ангажирани фигури, които могат да изпълнят поставените задачи. Имаме много тежка ситуация, бюджет няма, юни месец ще отпадне възможността да се разчита на удължения бюджет.

Шенген, еврозона са тежки приоритети, не виждам по-добър вариант за тях от правителство с премиер Мария Габриел, коментира Даниел Митов.

Призова да се ампутира егото, тъй като политическите партии представляват всички български граждани и не трябва да се затварят в егото на своя електорален потенциал.

Акцентира, че ГЕРБ винаги са подкрепяли съдебната реформа.

За мен е важно институционалните отношения да се рекалибрират, за да нямат политиците думата в съдебната власт, заяви Митов.