България най-после има външнополитическа стратегия. С вълнение държа този документ в ръцете си, сподели на брифинг Мария Габриел. Този документ е иновативен, но и първият в историята на страната ни, подчерта тя. Интензивни дебати се провели в изминалите месеци, в които се открили българските приоритети във външен план. Според външния министър важно било да се чуе мнението на гражданското общество. Приемането на този стратегически документ цели обществена подкрепа за външната ни политика, както и да повиши авторитета на дипломатическата служба. В много страни има такъв документ. Приемаме това начинание като предизвикателство, но и като кауза, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, представиха проект на външнополитическа стратегия на България. Проектът на стратегията е за период 2024 - 2030 г. Документът има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба. Досега не съществуваше отделен документ за външнополитическа стратегия на България, като тя беше вместена в Стратегията за национална сигурност на Република България.  

Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба.

"Бяхме водени от вашите идеи, предложихме иновативни идеи. Откривахме и преоткривахме българските ценности. Благодаря за неуморния труд и хубавите идеи, аз бях сигурна, че ще стигнем до този момент, въпреки че беше трудно. Благодаря на всички, които допринесоха външнополитическата стратегия да живее".

Според външният министър в оставка редица наши сътрудници и партньори разполагат с подобни стратегии.

"Всички приехме този документ като призвание. Днес нашата външна политика трябва да се справя с всички предизвикателства", добави още тя.

Документът задава най-важните стратегически цели, оформени в осем области: пълноценно участие към политиките в рамките на Европейския съюз и НАТО при реализиране на българските национални интереси и включващи пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната; активна регионална политика на добросъседство и регионално сътрудничество в Източна Европа и черноморския регион, постигане на лидерство в иновациите и новите технологии - България иновационен регионален лидер; развитие на на установените стратегически партньорства с държавите от евроатлантическата зона и изграждането на нови с партньорите извън Европа; защитата на правата и интересите на българските общности зад граници; ефективна многостранна дипломация; културна и дигитална дипломация като стратегически инструмент на влияние и авторитет; външноикономическата дипломация в полза на бизнеса и просперитета на нацията; Стратегическа комуникация и публична дипломация, насочени към защита на националната сигурност и противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи.

А сега какво следва, попита Мария Габриел. От тук нататък ще имаме очаквания, смята тя.

Снимка: БТА

Мирът и сигурността не могат да бъдат приемани за дадености, за това и първият ни дипломат, който от утре вече няма да е начело на Външното ведомство, се надява за повече сплотеност в международното поведение на страната ни. Вярвам, че България има нужда от външнополитическа стратегия, убедена е Габриел. Поставихме основа с широк обществен консенсус, допълни тя.

Един такъв документ ще бъде важен за България и ще ни направи един достоен партньор на Европа и свободните и демократични нации.

"За нас е много важно да продължим да защитаваме правата на нашите граждани", обясни още тя.

"Още когато бях поканен да участвам, аз нямах никакви колебания. Как министър Мария Габриел успя да направи един борд с изключителни хора, просто нямам обяснение затова, президентът Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев и др. Всички работихме с една такава много силна вътрешна мотивираност, с душа и сърце". Това каза професор Георги Фотев

Целта е всички да говорим в един глас у дома и в чужбина, по мнението й. Вървим от турбуленция към турбуленция, според проф. Георги Фотев. Повече от всякога се нуждаем от външнополитическа стратегия. Ако нямаме такава стратегия ще изпаднем в опасно объркване на обществото, според него. Политиката в демократичното общество трябва да бъде открита, заяви проф. Фотев и посочи, че българските национални ценности са европейски. Хубаво е, че европейските ценности стават национални, по мнението му.