Това заяви премиерът и министър на външните работи Марин Райков на срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от правителствената пресслужба.

Марин Райков е изразил очакването експерти от ЕС да подпомогнат независима цялостна международна проверка в българския енергиен сектор. Ван Ромпой е уверил, че той ще подкрепи нашето искане за международен анализ на цялата верига на ценообразуване, на целия енергиен сектор, за да можем да определим проблемите, довели до този недопустим срив, на който станаха жертва българските граждани, каза пред български журналисти Райков, цитиран от БТА.

Именно от този сектор се породиха проблемите, които доведоха до основателното недоволство на българските граждани, отбеляза Райков. В отговор на въпрос той уточни, че независимият международен преглед на българската енергетика се очаква да бъде подпомогнат от генералната енергийна дирекция на Европейската комисия.

По-късно стана ясно, че след Великденските празници в католическия свят в България се очаква да пристигнат експерти от комисията.

Служебният премиер определи разговора си с Ван Ромпой като много конкретен, с теми, свързани със ситуацията в България.
Никой не би желал социалната криза у нас да се превърне в икономическа, или да доведе до дестабилизация на финансовата ситуация, посочи премиерът. Уверих, че България и настоящото правителство няма да поставят под въпрос финансовата стабилност, няма да предприемаме авантюристични действия, които могат да отчуждят чуждите инвеститори у нас, добави той.

Райков е засегнал темата за средствата, чрез които може да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се хора и безработните в нашата страна, особено младежите. Съществува инициатива на ЕС за младежката заетост, много разчитаме, че България ще може да получи финансово съдействие по тази инициатива, отбеляза Райков. Той уточни, че е била обсъдена възможността онази част от европейските фондове, които нашата страна не би била в състояние да усвои до края на съответния период, да бъдат насочени към програми за младежка заетост.

Обсъдени са били и сроковете на плащане по европейските програми и фондове към България.
"Ние мислим, че може да се търси решение, така че плащанията да се случват в по-кратки срокове", заяви българският премиер.

Засегнахме и въпроса за организирането на изборите в България. Никой няма съмнение, че те ще бъдат демократични, прозрачни и свободни, допълни служебният премиер.

Марин Райков  посети и централата на НАТО, където разговаря с генералния секретар Андерс Фог Расмусен.