С бурни аплодисменти и ентусиазъм бяха посрещнати лидерът на френския крайнодесен "Национален сбор" Марин Льо Пен и председателят на българската партия "Воля" Веселин Марешки на откриването на кампанията на "Воля-българските родолюбци" в столичния хотел "Интерконтинентал".

За събитието пристигнаха лидери на европейски патриотични партии от семейството на "Движение за Европа на нациите и свободите", в което партия "Воля" получи покана да членува преди половин година. В делегацията влязоха още белгийският евродепутат от партията Влаам Беланг, Геролф Анеманс, Людовит Гога, председател на словашката партия "Родина", както и Радим Фиала, съпредседател на чешката партия "Свобода и пряка демокрация".

"Дойдох тук, за да кажа на "Воля" и Веселин Марешки: "Вие не сте сами!" Споделяме същите идеи и същите решения. Имаме нужда от такива лидери като Веселин Марешки. Трябва да работим заедно. Поканихме "Воля" за наш партньор, защото защитават ценностите, които защитаваме ние - стремеж към свобода и независимост, воля да се защити и запази идентичността на българите", заяви Марин Льо Пен и добави: "Днес свободата е изключително важна. Трябва да се борим за Европа, която не заличава нациите. Вие знаете какво означава да се съпротивляваш и да се бориш. Вие сте истинската Европа. Ние искаме такава Европа, не безлична Европа".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Водачът на листата Веселин Марешки подчерта, че е възможно в политиката да влязат честни и почтени хора, които наистина правят нещо добро за народа си.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Позицията на "Воля" е против Европа на две скорости и делене на бедни и богати държави. Старите лидери на Европа вече са в историята. На ход сме ние - истинските патриоти и родолюбци. Ще работим за силна и просперираща България и Европейски съюз", коментира Марешки. "81% от българите поставят националните интереси на първо място - вътрешния ред и сигурността. Искаме ЕС не на подчинението, а на равноправното партньорство - Европа на нациите", добави той.

На няколко пъти Веселин Марешки благодари за подкрепата на Марин Льо Пен и я нарече "един от новите лидери на ЕС". На свой ред тя се обърна към него с "Mon cher, Веселин" (бел.ред. - Скъпи Веселин).

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Депутатът и заместник-председател на Народното събрание оглавява листата от 16 души на коалицията "Воля" - Българските родолюбци" за предстоящия евровот. Освен партията на Марешки, членове са още Народна партия "Свобода и достойнство", Български земеделски съюз "Александър Стамболийски", Българска социалдемократическа партия, Християндемократическа партия на България и ПП "Обединена социалдемокрация".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg