"Пред всички нас стои голяма цел. Нужно е да разтърсим Брюксел и цяла Европа. Общата ни мисия е да спасим истинските европейски ценности, идентичността и независимостта на държавите, да излезем от хватката на задкулисието. Да дадем урок на всеки самозабравил се политик, дръзнал да предава интереса на народите ни".

Това заяви лидерът на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки, който участва за първи път в лидерска среща на Движението за Европа на нациите и свободите, провела се на 1 май, съобщиха от партията му.

Форумът под мотото "Фестивал на нациите" се състоя във френския град Ница. Присъстваха президентът на Движението Геролф Анеманс, Марин льо Пен- лидер на френския "Национален фронт", Харалд Вилимски -генерален секретар на австрийската Партия на свободата, Томио Окамура- лидер на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" и др. Лидерът на италианската "Лига" Матео Салвини изпрати видео обръщение към всички свои партньори. Той не можа да участва, поради ангажиментите си в преговорите за сформиране на правителство на Италия. Марешки отправи към членовете и симпатизантите на "Лига" специален поздрав за отличното представяне на изборите. "Те доказаха, че патриотичните партии придобиват все по-голямо влияние, защото са истински и близо до хората. А това значи, че всички сме на верен път", каза лидерът на ВОЛЯ.

Той представи пред присъстващите над 1000 делегати от цяла Европа основните принципи на партия ВОЛЯ. "Борбата с трите К - корупция, картел и контрабанда, е визитната ни картичка. Искаме независима, развита държава и щастлив, проспериращ народ. Събрахме екип от успели, мотивирани и най-вече свободни и почтени хора, доказали се в професионалния си живот, които искат да работят за страната и народа си. За първи път сме представени в българския парламент. Ролята ни е важна, защото сме истинската алтернатива на статуквото и с работата си го показваме всеки ден", заяви Веселин Марешки.

Той поясни защо ВОЛЯ е приела поканата на Движението за Европа на нациите и свободите да се присъедини именно към това политическо семейство като подчерта общата визия за промяна на ЕС. Той даде няколко конкретни примера на политики на Брюксел спрямо България, които са ощетили страната и народа.Марешки посочи натиска към страната ни да затвори реактори на АЕЦ Козлодуй при влизането й в ЕС, негативното отношение на европейските политици към включване на България в проекта "Южен поток". Той изтъкна също, че санкциите срещу Русия рефлектират негативно върху икономиката и търговията, т.е. страдат хората и бизнесът.

"България трябва да бъде мост за взаимноизгодното сътрудничество, а Брюксел се опитва да ни наложи ролята на преграда, от което страдат най-вече нашите държавни приоритети. Издигането на стени не е в интерес на Европа", заяви Марешки.

Той изрази задоволството на членовете и симпатизантите на ВОЛЯ, че са намерили своето европейско семейство и че всички лидери от Движението са припознали именно ВОЛЯ като истинската патриотична партия в България и са я поканили за партньор. "Искам да ви подаря една невероятна мисъл на един велик революционер, Апостола на българското освобождение от турското робство през 19 век - Васил Левски, който е казал: "Времето е в нас и ние сме във времето". Така че, приятели, времето ни зове! Знам, че ще се справим", заяви в заключение Веселин Марешки.

Световните агенции отбелязват отсъствието от срещата на Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата.

В речта си Марин Льо Пен, която, според АП е домакин на срещата, очерта визия за "друга Европа", като предупреди, че ЕС има "катастрофални последици за нашите страни".

Срещата се проведе с намерението да стимулира кампаниите на партиите за изборите за Европейски парламент догодина, отбелязва агенцията.

Льо Пен заяви, че се надява да спечели достатъчен законодателен импулс, за да "промени фундаментално" ЕС отвътре.

Тя използва Ница, за да да илюстрира антимигрантската си позиция, като заяви, че градът е "пострадал от много силен миграционен натиск, който е променил лицето му".

В рамките на форума във Франция, лидерът на ВОЛЯ провежда и серия двустранни разговори. Той е придружен от народните представители от ПГ на ВОЛЯ Полина Цанкова и Андон Дончев.

По повод срещата в Ница беше организирана изложба със снимки на културни паметници- символи на държавите, от които са партиите-членки на Движението за Европа на нациите и свободите. Веселин Марешки избра България да бъде представена с красива снимка на Рилския манастир, дело на фотографа Евгени Димитров- собственик на агенция Булфото.