Лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки е отишъл на военния парад в Москва по случай Деня на победата. Това обяви самият той във Фейсбук профила си, където качи снимка от руската столица. Тя беше разпространена и от партийния пресцентър.

"Поклон пред паметта на десетките милиони бойци от 61 държави, дали живота си, за да я има днес Европа, да ни има нас. Думите са безсилни да опишат енергията и емоцията, когато си в Москва точно на този ден. Усеща се безграничната сила и духа на руската нация, смазала фашизма. Честит празник, европейци!", написа в социалната мрежа Марешки, чиято съпругата Светлана е рускиня.

Запознали се, докато той учел в Москва и се оженили на 21-годишна възраст. Заедно са вече повече от 30 години.

Снимка: "Воля"

В последните дни депутатът бизнесмен започна да хвали Русия и дори се обяви за провеждане на референдум за излизане на България от  НАТО, защото тя можела да защити по-добре националния ни интерес.

Междувременно днес в парламента депутатът от "Воля" Слави Нецов прочете декларация от името на групата по повод Деня на Европа.

"Главната мисия на съвременните политици е да пазят мира. За това ще е нужен много кураж, независимост и воля, но преди всичко патриотизъм. 110 милиона души от 61 държави воюват на територията на 40 страни в продължение на 2195 дни. Загиват 75 милиона души, 50 милиона са европейци, от които 27 милиона руснаци, 12 милиона са погубени в концентрационните лагери, десетки милиони са изчезнали или тежко ранени. Ние от "Воля" смятаме за абсолютно недопустими опитите днешният ден да бъде използван като пореден повод за разделяне на обществото - Ден на победата ли е или Ден на Европа.

Няма такава дилема, колеги. За всеки е ясно, че без победата на 9 май над хитрелофашистка Германия, нямаше да има Ден на Европа. Нека никой не се опитва да засенчи паметта на героите с пропаганда. На този ден можем само да се поклоним и да замълчим. "Ако човечеството не е способно да си вземе поука, историята ще се повтори в още по-страшен вариант. Това ли искаме за децата си - да загиват на бойните полети, вместо да развиват науки, да създават семейства и да се радват на живот", заяви съпартиецът на Марешки.