Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и сръбският президент Александър Вучич присъстват на военния парад в Москва по повод Деня на победата. По-рано Вучич заяви, че като чуждестранни гости ще присъстват само те двамата.

Присъствието на държавния глава на Сърбия противоречи на обявената политика на неутралитет, смята писателят Филип Давид, който говори за сръбския вестник "Данас". Според него посещението на Вучич в Москва на този ден потвърждава обърканата сръбска външна и вътрешна политика, която по необходимост се позовава на Тито, на Движението на необвързаните, на Народно-освободителната война, а същевременно се реабилитират или величаят стари и нови военнопрестъпници, отбеляза Давид.

Снимка: БТА

Вучич каза вчера, че Сърбия има голямата чест нейният президент да бъде първият чуждестранен държавник, който ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин след началото на новия му мандат, припомня "Данас", цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Това ще бъде втората среща на Вучич и Путин за последните четири месеца и също така вторият път от началото на конфликта между Русия и ЕС от 2014 г. сръбски официален представител да присъства на военния парад в Москва. В Брюксел се гледа на присъствието на сръбски войници и официални представители на военните паради в Москва като на проблем с оглед на условията за европейска интеграция на Сърбия, които подразбират хармонизиране на сръбската външна политика с тази на ЕС, отбелязва "Данас".

Министърът на спорта и младежта Ваня Удовичич е разследван от Агенцията за борба против корупцията, е научил вестник "Блиц". Разследването започнало заради прехвърлянето на 143 милиона динара в сметката на незаконно създадената фирма "Европейски университетски игри 2020". Разследват се и най-близките сътрудници на Удовичич, защото допуснали редица пропуски и нередности при трансфера на парите, с което довели в заблуждение членовете на правителството, които смятали, че фирмата е създадена според закона. Източникът на "Блиц" посочва, че разследването е отделило специално внимание на сумата, дадена за изработването на плана - цели 573 000 евро, докато реалните разходи били около 30 000 евро, научава "Блиц".

Руски войници маршируват

Снимка: БТА

Вицепремиерът Расим Ляич не може да потвърди информациите, че кметът на Белград Синиша Мали може да замени министъра на финансите Душан Вуйович, който подаде оставка, пише също вестник "Блиц". Ляич посочи, че промените в правителството са решение преди всичко на премиера Ана Бърнабич и президента Александър Вучич. "Всичко останало са спекулации и гадаене и в този спорт аз не участвам", добави Ляич.

Военният министър Сергей Шойгу

Снимка: БТА

На молба да коментира може ли да бъдат сменени петима министри и на въпроса през юни ли ще бъде извършена реконструкцията Ляич напомни, че Вучич ясно е заявил, че в този момеинт приоритет е въпросът за Косово, и че след това, естествено, ще се говори за промени в правителството.