Лидерът на Воля Веселин Марешки обяви в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, че има информация, че БСП ще подкрепят предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на ВНС и проекта за нова Конституция.

Днес в сградата на парламента ГЕРБ имаха среща с коалиционните си партньори ВМРО и НФСБ, които дадоха "принципно съгласие" за свикване на Велико народно събрание. За целта са нужни 120 депутатски подписа, което с тяхното съгласие означава, че са събрани 116 такива.

Срещата с групата на Марешки е на 2 септември. Той обаче написа днес в профила си: "По всичко личи, че Велико народно събрание ще има. БСП ще подкрепи идеята след среща на Нинова с посланик на западна държава.

Всъщност това не се случва за първи път. Няколко пъти в парламента сме били свидетели на обръщане на позицията на социалистите след натиск от определено посолство. Така беше, например, при гласуването за модернизирането на армията. Да не говорим за разкритията с кого са съгласували номинацията на Радев за президент", пише лидерът на Воля.

"Явно социалистите не могат да водят самостоятелна политика и се въртят в посока, зададена от външни фактори", добавя Марешки. 

Самият той обяви преди дни, че сега е времето за свикване на ВНС, въпреки че той е против.

Рано или късно ще се стигне до идеята ми за широк експертен кабинет, споделя още Марешки и призовава за обединение на всички партии.

По-рано днес депутатът от НФСБ Валентин Касабов също коментира пред Нова телевизия, че опозицията в БСП ще подкрепи свикване на ВНС.